ABB frekvenciaváltó vezérlése Profibus felületen keresztül S7-300 PLC-vel


2.1 Mechanikai és elektromos installáció

Mivel a profibus modul opcionális, így fel kell helyezni a frekvencia váltóra. A modul rögzítése műanyag rögzítő elemekkel és 2db csavarral van megoldva. Felszerelés után ellenőrizni kell a csavarok meghúzását, mert ezen keresztül van biztosítva a csatlakoztatott kábel árnyékolásának összekötése a földeléssel, továbbá ezen a csavaron van összekötve a modul és a vezérlőpanel GND potenciálja.

A csatlakoztatni kívánt profibusz kábelt minél távolabbra kell helyezni az erősáramú kábelektől min. 200mm, e célra csak megfelelő paraméterekkel rendelkező kábel használható.

Az FPBPA-01 adapter képe
Az FPBPA-01 adapter képe Az FPBPA-01 adapter képe

Ha a frekvenciaváltó első vagy utolsó a kialakított profibusz hálózaton akkor az adapter modul elején lévő DIP (S1 Lásd a fenti ábrát) kapcsolót kell ON-ra állítani. Azért szükséges mert a vezetéken nagy sebességgel haladó villamos jelek visszaverődését (reflexióját) megakadályozzuk, így állóhullámok nem alakulnak ki a vezetéken. A jobb oldali ábrákon látható az S1 kapcsoló bekapcsolt és kikapcsolt állásai.

Az RPBA-01 modulba épített lezáró áramkör aktív típusú, a működéséhez tápfeszültség szükséges. A modul tápfeszültségének kikapcsolása és a profibusz további használata esetén egy 220ohm-os és 0,25W ellenállást kell csatlakoztatni a profibusz A és B pontjai közzé vagy ha a csatlakozó rendelkezik lezáró ellenállással azt akkor be kell kapcsolni.

Az FPBPA-01 adapter képe

Egy profibusz hálózaton lévő összes készüléknek egyedi azonosítóval kell rendelkezniük, ez a node address. A frekvenciaváltónak node címének megadása az RPBA-01 modulon lévő forgatható választó kapcsolókkal (S2, S3) történi 01-től - 99-ig.

A csatlakozóval ellátott profibusz kábelt csatlakoztatni kell az X1 jelű konektorhoz.