ABB frekvenciaváltó vezérlése Profibus felületen keresztül S7-300 PLC-vel


1 Bevezetés

Az szabályozott villamos hajtásoknál általában logikai vezérlőként PLC-t, villamos motorok működtetéséhez frekvenciaváltót alkalmaznak és felmerül az igény , hogy a frekvenciaváltókat ne a digitális bemenetin vezéreljük, a referencia jeleket ne az analóg bemeneten adjuk meg és a hajtás állapot jeleit is ne digitális és analóg csatornákon valósítjuk meg, hanem egy kommunikációs hálózaton keresztül valósuljon meg.

A frekvenciaváltót beállíthatjuk, hogy a vezérlési információkat megosztva fogadja a buszinterfészen és a lehetséges bemenetek ( digitális, analóg ) között vagy csak a buszinterfészen keresztül.

A hajtás általában egy buszvezérlőhöz ( pl. S7-300 PLC ) csatlakozik egy adapter modulon keresztül, ami opcionális. Ezt az adapter modult mechanikusan és villamosan is csatlakoztatni kell a hajtáshoz mielőtt a frekvenciaváltót profibus vezérlésre beállítanánk.

A leírás egy ACS 800 multidrive 3 motoros rendszerről készült, de több része más ABB frekvenciaváltóra is alkalmazható.

Az profibus-on az adatáramlás lehet ciklikus, aciklikus.

PLC ciklikusan küldi vezérlőszót (Control Word) alapjeleket (REFerences) és ebben a ciklusban várja a frekveciaváltó által kiadott állapotszót (Status Word) és Aktuális üzemi értékeket (ACTual values) amelyek lehetnek jelenlegi fordulatszám, jelenlegi nyomaték érték.

Ez a leírás nem ad mindenre kiterjedő információt. Az ebben a dokumentumban szereplő információkat mindenki a saját felelősségére használja fel! Nem vállalok semmilyen felelősséget a leírásban szereplő hibákból, vagy az itt szereplő információk nem megfelelő értelmezéséből származó károkért!